13x Wat te doen in Ronda Spanje? (2023)

Spaansesteden.nl

Spanje / Andalusië / Ronda

Tips voor het bezoeken van Ronda in Andalusië (Spanje)

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (1)

Ronda met zijn indrukwekkende kloof is een van de mooiste steden in Andalusië. Lees alles over het bezoeken van de bezienswaardigheden in Ronda Spanje.

  1. Ronda
  2. Top 10 Highlights
  3. Kloof
  4. Hotels Ronda
  5. Video: Ronda

Ronda bezoeken in Andalusië

Vijftig kilometer landinwaarts vanaf de Costa del Sol en 105 kilometer van Málaga ligt één van de mooiste steden van Andalusië, namelijk Ronda. De stad in Spanje met 33.877 inwoners ligt in een bergachtig gebied en ligt op een hoogte van 750 meter. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín, welke een diepe kloof heeft achtergelaten. Deze diepe kloof, de Tajo de Ronda, is ook meteen waard Ronda beroemd om is geworden.

De geschiedenis van Ronda als stad gaat zelfs terug naar de prehistorische en Keltische periode en onder de Romeinen kreeg de levendige handelsplek plek de naam Arunda; ‘rondom’, een passende naam aangezien je vanuit de hoger gelegen stad strategische de volledige omgeving rond kon kijken. Net zoals de rest van Zuid-Spanje werd Ronda ook overheerst door de Moren. Uit deze periode stammen nog veel historische bouwwerken uit de stad. In 1485 kwam de stad weer terug in handen van de christenen en veel oude gebouwen aangepast naar een nieuwe christelijke rol. In de eeuw daarna werd Ronda ook de thuisbasis van de Real Maestranza de Caballería, de oudste en meest nobele orde van paardrijderskunst, waar paarden werden opgeleid voor het leger.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (2)

(Video) Ronda - een toeristische maar oh zo mooie stad in Andalusië

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (3)

Top 13 Bezienswaardigheden Ronda (Andalusië)

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (4)

1. Nieuwe brug

In Ronda liggen drie bruggen over de El Tago kloof: De Puente Romano, de Puente Viejo (‘oude brug’) en de meest beroemde, de Puente Nuevo (“nieuwe brug). Deze indrukwekkende brug van 120 meter hoogte werd in 1751 gebouwd en men deed 42 jaar over de bouw van de brug die nu de bezienswaardigheid van Ronda is. De nieuwe brug verbindt het oude (Moorse) centrum met het nieuwere El Mercadillo.

Tip: Het voormalige stadhuis, dat naast de Puente Nuevo staat, is de prachtige locatie van een parador met uitzicht op de Tajo-kloof. Deze parador is een aanrader als u een hotel op een unieke locatie zoekt in Ronda (Info & reserveringen).

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (5)

2. El Tago de Ronda (kloof)

El Tago is de kloof die Ronda in tweeën splitst, ontstaan door de rivier Guadalevín. De gehele kloof is ongeveer 50 meter lang en gemiddeld 100 meter diep. Een mooie en flinke wandeling om de kloof met de nieuw brug goed te kunnen zien, is door de ‘Carretera de los Molinos’ af te dalen naar de vallei. Een geliefde plek om foto’s van Ronda te maken.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (6)

3. Plaza de Toros

De stierenvechtarena van Ronda is uniek omdat het de oudste uit steen gemaakt stierenvechtarena is die nog in Spanje staat. De arena voor 5000 mensen werd al gebouwd tussen 1779 en 1785 (door de architect van de Puente Nuevo). Tegenwoordig worden nog maar een paar stierengevechten per jaar georganiseerd tijdens de feestweek in september. De rest van het jaar kunt u de neoklassieke Plaza de Toros bezoeken als een museum (‘Museo Taurino’) om meer te weten te komen over het stierenvechten en bijvoorbeeld de beroemde en in Ronda geboren torero Pedro Romero.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (7)

4. Oude centrum

De beste manier om de kleine stad te ervaren is gewoon door de smalle kronkelige straatjes en leuke pleintjes van Ronda te dwalen, afgewisseld met af en toe een schitterend panorama. Als u de mogelijkheid heeft doe dit dan in de ochtend of avond als de busladingen toeristen weer verdwenen zijn. Enkele bezienswaardigheden in het oude gedeelte: Palacio de Salvatierra, Arco de Felipe V, Murallas de la Cijara, Puente Arabe, de Banos Arabes en de Minaret San Sebastian.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (8)

5. Museo Lara

Casa Palacio Museo Lara is het levenswerk van Juan Antonio Lara Jurado. Dit bijzondere museum is gevestigd in een 18e eeuws paleis en heeft een privécollectie van historische wapens, wetenschappelijke instrumenten, oude machines, rijtuigen, klokken, hekserij attributen en tevens een collectie gruwelijke martelwerktuigen. Casa Palacio Museo Lara is absoluut geen standaard museum (meer informatie).

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (9)

6. Baños Arabes

Deze Arabische baden stammen uit de periode van de Marokkaanse Almohaden-dynastie (rond de 13e eeuw). De Arabische baden worden gezien als een van de beste bewaarde badhuizen in Spanje. Voor een paar euro kunt u de restanten bezoeken inclusief een informatieve film (Calle San Miguel, Barrio de Padre Jesús).

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (10)

7. Uitzicht bij Alameda Del Tajo

Dit is hét uitzichtspunt over het landschap rondom Ronda Spanje. Kijk in het gezelschap van straatmuzikanten kilometers weg over de wijngaarden, het immense dal en de omliggende bergen. Het parkje met de ‘Alameda del Tajo’ ligt vlakbij de stierenvechtarena.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (11)

8. Casa Del Rey Moro - afdalen in de mijn

Hoewel de naam anders suggereert is dit nooit het ‘Huis van de Moorse koning’ geweest. Het huis werd pas in de 18e eeuw gebouwd, heeft een mooie tuin in Moorse stijl, maar de belangrijke reden om de Casa del Rey Moro te bezoeken is de watermijn; een trap die in de rotswand is uitgehouwen om beneden bij de rivier te komen. Bij uw bezoek mag u zelf de trappen van deze watermijn afdalen.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (12)

9. Iglesia de Santa Maria la Mayor

Dit is de bekendste kerk in Ronda, mede vanwege het Mariabeeld ‘Nuestra Señora de la Paz’. Over de bouw van deze kerk aan de Plaza Duquesa de Parcen werd ruim 200 jaar gedaan, waardoor in de kerk zowel gotische, renaissance en barokke stijlen te vinden zijn.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (13)

10. Wat te doen: Fietstour door Ronda

Aanrader: Ronda wordt pas echt interessant wanneer u de verrassende verhalen achter de stad te horen krijgt. De leukste manier is met deze leuke fietstour met een Nederlandse gids waarbij u de mooiste plekken te zien krijgt. De ideale activiteit wanneer u maar één dag in Ronda doorbrengt en veel bezienswaardigheden wilt zien (meer info en reserveren fietstour).

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (14)

11. Palacio de Mondragon

Palacio de Mondragon is een museum gevestigd in een paleis met Arabische invloeden. In dit informatieve museum komt u meer te weten over de geschiedenis van de regio. Daarnaast heeft het paleis een mooie tuin met fraai uitzicht aan de rand van de klif (meer info).

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (15)

12. Een van de wijnhuizen in de omgeving

Het gebied rond Ronda is een opkomende wijnstreek met meer dan twintig wijnhuizen in de regio. Veelal familiebedrijven die ook hun deuren openen voor het publiek om het wijnhuis te bekijken en uiteraard de wijnen te proeven. De Bodega Garcia Hidalgo, Bodega Dona Felisa, de Joaquin Fernandez Bodega en Bodega Descalzos Viejos in een omgebouwd klooster zijn de meest populaire bodega’s om te bezoeken. Vaak is het nodig vooraf te reserveren.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (16)

13. Setenil de las Bodegas (17 km)

Andalusië staat bekend om zijn vele kleine witte dorpen. Een van de mooiste witte dorpen is Setenil de las Bodegas, welke slechts 17 kilometer ten noorden van Ronda ligt. Wat dit dorp extra mooi maakt zijn de woningen die deels zijn gebouwd in de rotsen. Absoluut een leuke omweg als u nog tijd over heeft na uw bezoek aan Ronda.

Meer Andalusië

Tip voor uw rondreis: Wilt u zelf uw rondreis door Andalusië gaan regelen? Dit is eenvoudig zelf te regelen met ons nieuwe 'Stappenplan Rondreis Andalusië' waarbij wij u graag op weg helpen met handige tips zoals uw route, overnachtingen en bezienswaardigheden.

Ronda bezoeken?

De meest logische manier om het enigszins afgelegen Ronda in Spanje te bezoeken is wanneer u met een (huur)auto een rondreis maakt door Andalusië. Wanneer u niet over een eigen auto beschikt raden wij u een georganiseerde dagtrip aan vanuit bijvoorbeeld Malaga, Sevilla of de Costa del Sol. Het bereiken van Ronda met het openbaar vervoer zal veel tijd in beslag nemen. Hieronder een aantal handige dagtochten wanneer u georganiseerd Ronda wilt bezoeken:

Hotels in en rond Ronda

Zoekt u nog een hotel in of bij Ronda Spanje? Dan heeft u geluk, want in Ronda heeft u een ruime keuze uit goede hotels. Wij raden u volgende unieke óf goede hotels aan:

  • Hotel Soho Boutique Palacio San Gabriel: Dit authentieke hotel in het oude centrum is gevestigd in een zorgvuldig gerestaureerd villa uit de 18e eeuw. Het hotel heeft charme door de mooie klassieke inrichting in Spaanse stijl.
  • Catalonia Ronda: Voortreffelijk viersterrenhotel met ruime, luxe kamers. Schitterend uitzicht vanaf het zwembad en restaurant op de aangrenzende Plaza de Toros.
  • Hotel Montelirio: Dit viersterrenhotel is gevestigd in een 17e eeuws paleis aan de rand van de kloof. De kamers zijn klassiek ingericht en schitterend uitzicht bij het ontbijt.
  • Parador de Ronda: Dit viersterrenhotel is gevestigd in het voormalige stadhuis van Ronda en biedt spectaculair uitzicht op de kloof van Ronda. Elke kamer heeft een eigen balkon met uitzicht op de bergen.
  • Hotel Boutique Molino del Arco: Zoekt u een rustig verblijf? Dan is dit landelijke hotel op 13 kilometer van Ronda gevestigd in een typische Andalusische ‘cortijo’ ideaal. De verbouwde boerderij heeft een prachtige tuin met zwembad en sfeervol ingerichte kamers.

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (17)

Palacio San Gabriel

Meer info

(Video) 13 x top bezienswaardigheden in Andalusië

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (18)

Catalonia Ronda

Meer info

13x Wat te doen in Ronda Spanje? (19)

(Video) Ronda in 3 minuten - Spanje (Andalusië) | Special

Hotel Montelirio

Meer info

Weer in Ronda Spanje

Ronda heeft een (gematigd) mediterraan klimaat door de invloeden van de Middellandse Zee en soms een iets koelere wind vanuit de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn de zomers droog en warm, de winters zijn redelijk mild maar met wel iets meer regen. Doordat Ronda op een plateau van 600 meter hoogte ligt is het klimaat iets frisser dan langs de Costa del Sol. De beste periode om Ronda in Spanje te bezoeken is van mei tot en met oktober.

Weer Ronda Spanje j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 11 11 14 16 20 24 29 29 25 19 14 11
gem. min (°C) 2 3 4 6 8 12 15 15 14 10 6 3
dagen neerslag 14 14 12 12 9 6 3 3 5 10 13 14
zonuren / dag 5 6 7 7 9 10 12 11 8 7 6 5

Video: De kloof en bezienswaardigheden

Waar ligt Ronda in Spanje?

Ronda is gelegen op een plateau in een bergachtig gebied van Andalusië, zo'n 50 kilometer landinwaarts vanaf de Costa del Sol. De meeste bezoekers zullen het enigszins afgelegen Ronda aandoen tijdens een rondreis door Andalusië. Zo ligt Malaga op 102 kilometer afstand, Jerez de la Frontera op 116 kilometer en Sevilla is op 129 kilometer gelegen.

FAQ Ronda in Andalusië

Wat zijn de bezienswaardigheden in Ronda?

De stad wordt gezien als een van de mooiste steden in Andalusië. Ronda heeft namelijk een unieke ligging bovenop een plateau, waarbij de stad in tweeën wordt gesplitst door een diepe kloof. De Puento Nuevo-brug, die beide helften van dit witte stadje verbindt, is zeer pittoresk. Andere bezienswaardigheden zijn de Plaza de Toros, het Museo Lara en de Casa del Rey Moro. Lees meer over de Ronda bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in de omgeving?

Het gebied rondom Ronda is een opkomende wijnstreek, waarvan u verschillende bodega’s kunt bezoeken. Verder ligt de stad in de schitterende regio Andalusië, waarvan het mooie witte dorp Setenil de las Bodegas en het smurfendorp Juzcar niet ver weg liggen. Lees meer over de Andalusië bezienswaardigheden.

(Video) Spaanse highlight: PICOS DE EUROPA | Slecht weer in de bergen | VLOG 61

Waar ligt Ronda?

Ronda ligt in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Het stadje ligt 50 kilometer ten noorden van de stranden van de Costa del Sol en de grote stad Málaga ligt op 105 kilometer afstand.

Onze lezers beoordelen

4.8 (96.23%) 14 reviews

16 januari 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."

Videos

1. 17 Best Cities to Visit in Spain | Travel Guide
(Places to Visit Travel Channel)
2. 10 Dingen om te doen in Valencia, Spanje Reisgids
(Samuel and Audrey - Travel and Food Videos)
3. Doen in Sevilla | Map of Joy #sevilla #spanje
(Map of Joy)
4. The Largest High-Speed Rail Network in Europe
(Railways Explained)
5. MASSIEF Verlaten Spaans Paleis | Alles is tientallen jaren achtergelaten!
(Explomo)
6. Waarom zijn Afrika en Europa niet verbonden door een brug? Megaprojecten in Gibraltar
(Africa Infohub)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 03/30/2023

Views: 5801

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.